Postup přípravy:
1) Předehřejte si nádobu french pressu. Nádoby jsou sice z varného skla, ale při velkém rozdílu teplot i přesto může dojít k prasknutí. Já ji předehřívám na otevřené rychlovarné konvici párou, lze použít také horké vody z kohoutku nebo menšího množství vody z konvice.
2) Hrubě mletou kávu nasypte do nádoby french pressu.
3) Zalijte menším množstvím horké vody o teplotě 90 až 95 °C. Přibližne 20 vteřin ponechte kávu spařit a poté dolejte zbytkem vody a lehce promíchejte.
4) Pro udržení teploty zakryjte již nádobu víčkem, ale píst zatím nestlačujte.
5) Nyní máte 3 minuty čas si nachystat hrníčky a pozvat rodinu či přátele na šálek dobré kávy.
6) Nastal čas pro pomalé stlačení pístu, až kam vás káva pustí.
7) Nalijeme do hrnečku a kávička je hotova.